Lær centersystemet

FOLDEREN CENTERSYSTEMET I KORTHED

Vi har udarbejdet en grafisk fremstilling af Centersystemet i form af en handy folder, der er overskuelig og god at repetere efter.

CENTERSYSTEMET OG ANDRE MELDESYSTEMER

Centersystemet er et grundsystem, som du og din makker kan udbygge med indbyrdes meldeaftaler efterhånden som I bliver dygtigere. Der findes et utal af standardiserede meldeaftaler (konventioner), I kan benytte jer af.

Centersystemet er særdeles udbredt i Storkøbenhavn og Nordsjælland, idet der undervises efter det i bl.a. landets to største bridgecentre. Et andet udbredt system er Bridgevejen, som er Danmarks Bridgeforbunds system for begyndere. Da begge systemer har rod i det britiske Acol, er de fleste meldinger ens i de to systemer, men det kan være rart at kende de vigtigste forskelle, hvis du læser bridgelitteratur, spiller bridge på PCen eller skal spille sammen med en, der anvender Bridgevejen.

Centersystemet til forskel fra Bridgevejen:

  • Ingen revers meldinger (kaldt 3-trins presser i bridgevejen).
  • Der benyttes overføringsmeldinger i sans (Jacoby Transfers).
  • Alle fordelinger med højst én doubleton som korteste farve er jævne fordelinger. Du kan altså melde sans selv med 5-farve i MAJOR.
  • Spærremeldinger fra og med 2 ruder. Betyder at eneste kravåbning er 2 klør, mens andre åbninger på 2-trinnet udnyttes til spærremeldinger.
  • Blot to nabohonnører regnes for en sekvens. Afskaffer vanskelige huskeregler.
​Du kan selv skrive den ud på A4-sider ved at downloade følgende 2 filer:

Spiller du på nettet, hvor du kan have folk fra hele verden som makkere, er der ikke mange der kender hverken Centersystemet eller Bridgevejen (undtagen på det danske spillested Swan). Men du kan i stedet angive, at du spiller efter det amerikanske meldesystem:

Systemet minder meget om Centertersystemet. De to vigtige forskelle er, at der kun åbnes i begge major med mindst 5-farve og der normalt benyttes konventionen Jacoby 2UT som svar på majoråbning med 13+ p og trumfstøtte.SAYC er formentlig det mest udbredte meldesystem på nettet.​

BRIDGEORDBOG (ENGELSK – DANSK)

Spiller du bridge på nettet, hvor det mest udbredte sprog er engelsk, eller læser du om bridge på engelsk, er der måske visse udtryk og/eller ord, du ikke forstår. Vi har fundet et link til en hjemmeside hvor de mest almindelige bridgeudtryk er oversat til engelsk og tysk.
Bridgeordbog

Når du “snakker” med din makker på nettet, vil du støde på en række forkortede udtryk, som vi har lavet en liste over nedenfor.
Forkortelser på nettet​

NYTTIGE LINKS

Nedenfor kan du finde en række links til hjemmesider der er gode at kende.

Når du søger informationer eller vil spille bridge på nettet.​

Links
Danmarks Bridgeforbund (DBF) www.bridge.dk
​Diskussioner, opgaver m.v. på dansk ​​www.netbridge.dk
Spil bridge på nettet (dansk, delvis betalingssite) www.bridge.dk/SwanDK​​
Alt i bridge ​ www.bridgebutikken.dk​​
​​Leksikon over alverdens konventioner www.bridgeguys.com​​
​Computerfordelte hænder til meldetræning og hjemmeturnering​ ​www.playbridge.com
​​World Bridge Federation (WBF) ​​www.worldbridge.org
​European Bridge League (EBL)​ ​​www.eurobridge.org
​​American Contract Bridge League (ACBL) www.acbl.org​​
​FunBridge (spil bridge på nettet, fransk – betalingssite) ​ www.funbridge.com​​
​Bridgebase (spil bridge på nettet, engelsk – gratis site) ​​www.bridgebase.com
​The Bridge World, internationalt bridgemagasin ​​www.bridgeworld.com

HYPPIGE SPØRGSMÅL

Kan jeg lære at spille bridge, selv om jeg aldrig har spillet kort?
Det er naturligvis bedst, at man ved noget om kortspil på forhånd, men der kræves faktisk ingen forudsætninger, når man starter på et begynderhold. Langt de fleste kan lære spillet og få et fint udbytte – uanset om det foregår på eliteplan eller på et mere beskedent niveau.

Skal jeg have en makker, når jeg melder mig til?
Ikke når man starter på et begynderhold. Så sørger vi for, at alle får en makker. Mange enlige spillere tilmelder sig 1. og 2. års-hold. Når vi kommer til turneringsbridgen, er det selvsagt bedst at have en fast makker, men også her træder vi til med hjælp. I langt de fleste tilfælde lykkes det at finde en makker.

Kan jeg få en ny makker midt i sæsonen?
I nogle tilfælde og af flere forskellige årsager kan et makkerpar ikke spille sammen mere. Du fortæller naturligvis din instruktør om problemet, og han vil gøre alt, hvad der er muligt for at skaffe begge en ny makker. Der kan gå lidt tid, men vi har erfaring for, at det næsten altid lykkes – også midt i sæsonen.

Er der mødepligt hver gang?
Nej. Ingen har mulighed for at være til stede hver eneste gang. Spiller du på et begynderhold eller et let øvet hold, kan du blot blive væk uden at give besked. Spiller du derimod på et turneringshold, har du pligt til at sende afbud i rimelig tid (tidsfristerne står i sæsonprogrammet). Til gengæld er du ikke forpligtet til selv at sørge for en substitut. Det klarer vi, når blot vi ved det i god tid. Vi sætter en stor ære i at sørge for, at der altid er fire personer omkring hvert bord, når turneringsspillet starter. Det lykkes så godt som altid.

Kan jeg blive substitut (reserve til turneringer)?
Hellere end gerne. Vi har brug for et stort net af substitutter til vore mange turneringshold – både dag og aften. Hvis du skriver dig på listen, forpligter du dig kun til ikke et blive sur, hvis vi ringer og spørger, om du kan træde til. Du har selvfølgelig altid lov til at sige nej, og du har ingen pligt til at komme med en omfattende forklaring. Vi skal nemlig videre til et nyt “offer” 🙂 så hurtigt som muligt.

Tilkaldevarslet er normalt 3-4 timer. I force majeure tilfælde kan det hænde, at vi kontakter dig med meget kort varsel (hvis et medlem er blevet akut syg, skal til et hasteindkaldt møde o.lign.). Du siger blot ja, hvis du kan, og nej, hvis du ikke kan. Vi er lige gode venner for det.

Må jeg selv medbringe en substitut, også hvis han ikke er medlem?
Naturligvis. Alle er velkomne i centret, uanset om de er medlemmer eller ej. Men husk at fortælle os om det på forhånd, hvis din makker allerede har sendt afbud. Ellers risikerer vi nemt, at der er en person for mange, når vi også har skaffet en substitut til dig.

Er turneringer om guld- og sølvpoint forbeholdt elitespillere?
Nej. Spillere på alle turneringshold kan deltage. Parrene bliver opdelt i rækker efter spillestyrke, således at du kommer til at spille mod par, der stort set har de samme forudsætninger som dig selv. Den store fordel ved at deltage i disse turneringer er, at du spiller om mesterpoint, der er henholdsvis 100 gange (guld) og 10 gange (sølv) så meget værd som dem, du normalt kæmper om i din klub – nemlig bronzepoint. Vi arrangerer 6-8 turneringer om sølvpoint og 2-3 turneringer om guldpoint hver sæson.

Kan jeg spille flere gange om ugen?
I princippet kan du spille to-tre gange om dagen. Stadig flere vælger at spille 2-3 gange om ugen, nogle gange med samme makker, andre gange med forskellige.

Hvis du ønsker at spille ud over den ene gang om ugen, er kontingentet for de efterfølgende hold kun halvt. Det betyder altså, at du kan spille på tre hold for en samlet pris, der svarer til to hold med fuldt kontingent. Hertil kommer, at vi yder en stor rabat til pensionister på formiddags- og eftermiddagshold. Sæsonprogrammet giver flere detaljer.

Er der undervisning og turnering om sommeren?
Vi afholder i sommeren 2013 åbne maj-sølvpoint-turneringer tirsdag eftermiddag samt onsdag eftermiddag og aften. Se forsiden af denne hjemmeside for nærmere information samt tilmelding. I august afholder vi gratis intro-kursus over 3 aftener, samt et genopfriskningskursus ligeledes over 3 aftener. Se nærmere på forsiden fra ca 1. juni, eller se vores sæsonprogram. Dette kan rekvireres via denne hjemmeside, eller læses som folde-ud-katalog ved at trykke på billedet.

Kan man spille med andre, der ikke bruger Centersystemet?
Ja, sagtens. Forskellen mellem verdens naturlige meldesystemer er relativt små. Bridgevejen, Dansk Bridge Standard og Acol adskiller sig ikke væsentligt fra Centersystemet. Der er visse forskelle, men det er blot et spørgsmål om aftaler mellem de to personer i parret. Har du brug for hjælp om meldesystemer, snakker du bare med din instruktør. Han kender dem allesamen og vil med glæde svare på dine spørgsmål.

Hvornår er I bedst at træffe?
Ring når det passer dig, på et hvilket som helst tidspunkt på døgnet.. Enten er vi til stede og tager telefonen, eller også er der telefonsvarer på. Indtal dit navn og dit telefonnummer og vi ringer dig op. Telefonsvareren bliver aflyttet med korte mellemrum, og selv uden for sæsonen hver eneste dag.​